POP-UP ruralni društveno-inovativni hubovi

Datum objave:
1.3.2018
Status:
Provedeni projekt
POP-UP ruralni društveno-inovativni hubovi
No items found.

POP-UP ruralni društveno-inovativni hubovi

Projekt POP-UP ruralni društveno-inovativni hubovi započeo je s provedbom u ožujku 2018. godine. Odobren je u okviru Otvorenog poziva ”Podrška razvoju partnerstava organizacija civilnog društva i visokoobrazovnih ustanova za provedbu programa društveno korisnog učenja”. Projekt je ukupno vrijedan 1.194.848,89 HRK, a provedba projekta traje 24 mjeseca. 85% ukupnih prihvatljivih troškova sufinancirano je sredstvima Europskog socijalnog fonda (1.015.621,56 HRK). Vodeći partner je LAG Međimurski doli i bregi, a LAG Škoji sudjeluje u ulozi partnera zajedno s ACT Grupom iz Čakovca, Veleučilištem VERN iz Zagreba, Visokim gospodarskim učilištem iz Križevaca, te Fakultetom organizacije i informatike iz Varaždina.

Projekt kroz suradnju visokoobrazovnih ustanova, organizacija civilnog društva, studenata i lokalnog stanovništva u konkretnim ruralnim zajednicama Međimurske i Splitsko-dalmatinske županije razvija i provodi participativni program društveno-korisnog učenja u području održivog ruralnog razvoja. Opći ciljevi projekta su razvoj ruralnih lokalnih zajednica kroz pokretanje društveno-inovativnih održivih mikropoduzetničkih aktivnosti korištenjem lokalnih resursa te pokretanje lokalne ekonomije i zaustavljanje migracije iz ruralnih u urbane krajeve.

Za provođenje aktivnosti i odabir ciljanih skupina, odabrane su dvije lokalne zajednice u Međimurskoj županiji, Općina Štrigova i Općina Mala Subotica, te otok Vis u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Kroz aktivnosti projekta održane su edukacije za organizacije civilnog društva iz područja ruralnog razvoja i (mikro)poduzetništva, marketinga mikropoduzetničkih pothvata, izrade i provedbe volonterskih programa i sl., organizirane su radionice za studente s ciljem motiviranja i aktivacije studenata za društveni angažman u okviru programa društveno-korisnog učenja, razvijana je metodologija modela POP-UP ruralnih hubova za društvene inovacije i (mikro)poduzetništvo, a sve kako bi se aktiviralo lokalno stanovništvo u razvoju lokalne zajednice kroz mikropoduzetničke pothvate, društveno poduzetništvo i inovacije.

Mobilni POP-UP ruralni hubovi su model društveno-korisnog učenja koji funkcionira kao povremeno događanje u lokalnoj zajednici, u okviru djelovanja organizacija civilnog društva, na koje se pozivaju svi zainteresirani nositelji razvojnih inicijativa i projekata kako bi ih educirani studenti usmjeravali za pokretanje i/ili razvoj poduzetničkih pothvata.

Sudjelovanje u projektu omogućilo je LAG-u Škoji zapošljavanje jedne osobe na otoku Visu na poslovima provedbe projektnih aktivnosti.

Pogledaj ostale projekte LAG-a