Platforma za lokalne proizvođače

Datum objave:
1.5.2020
Status:
Projekt u provedbi
Platforma za lokalne proizvođače
No items found.

O-kupi otok

POKRENUTA STRANICA O-KUPI OTOK KOJA PREDSTAVLJA PROIZVODE OTOKA BRAČA, HVARA, VISA I ŠOLTE

Okupiti otoke, okupiti proizvođače, OPG-ove i ribare, povezati ih s kupcima i omogućiti im kupnju domaćih otočnih proizvoda, vizija je stanovnika otoka Brača, Hvara, Šolte i Visa koja je svoje ostvarenje dobila u internetskoj stranici O-kupi otok

Internetska stranica O-kupi otok napravljena je od strane Lokalnih akcijskih grupa, to jest LAG-ova Brač i Škoji  te  Lokalnih akcijskih skupina  u ribarstvu, FLAG-ova, koje objedinjuju spomenute srednjodalmatinske otoke.

Želite ponuditi svoje proizvode na stranici O-kupi otok? Registrirajte se!

O-Kupi otok predstavlja proizvode s otoka Brača, Hvara, Šolte i Visa i na jednom mjestu okuplja sve što ti otoci nude – od ribe, maslinovog ulja do suhih smokava, eteričnih ulja, marmelada i domaćih jaja.  Svima koji nude i traže proizvode ili se žele registrirati pruža pregledan i jednostavan način korištenja te olakšava međusobno povezivanje.

Pretražite proizvode na stranici O-kupi otok.

Stranica je zamišljena da djeluje samostalno, kao mali, živahni, šareni virtualni katalog na kojoj zainteresirani mogu pristupiti ponuditeljima proizvoda i izravno se dogovarati s njima o ponudi i dostavi, ali i upoznati lica ljudi koja stoje iza proizvoda, otočne proizvođače, obiteljska poljoprivredna  gospodarstva, ribare i sve one koji su u svoje proizvode utkali dio svog otoka.

Upoznajte proizvođače na stranici O-kupi otok.

Ideja o internetskoj stranici na kojoj bi se predstavili proizvodi otoka razvija se odavno, no svoju je stvarnu potrebu i važnost dobila u krizi izazvanoj pandemijom korona virusa. Otoci su time osjetili puninu svoje izoliranosti i važnosti vlastite samoodrživosti.

O pokretačima platforme:

LAG i FLAG Brač pokrenuli su u ožujku ove godine inicijativu o okupljanju koju su otočani na društvenim mrežama dočekali s oduševljenjem pokazujući veliko zanimanje za kupnjom proizvoda sa svog otoka.

LAG Brač
LAGUR Brač

LAG i FLAG Škoji priključili su se projektu i proširili priču i na otoke Hvar, Vis i Šoltu, a osim povezivanja otoka međusobno, nastojanje je i jačanja povezivanja s kopnom.

LAG Škoji
FLAG Škoji

No, priča je to koja tek započinje. Svi zainteresirani OPG-ovi, ribari i proizvođači mogu se i dalje prijavljivati, i otočnu ponudu učiniti još bogatijom, potpunijom i boljom!

Platforma O-kupi otok nastala je kao istinski iskaz potrebe za direktnim spajanjem proizvođača i kupaca čime se formira tzv. kratki lanac opskrbe čije je uspostavljanje prepoznato kao razvojna potreba otoka na kojima djeluju.

LAG i FLAG BRAČ te LAG i FLAG ŠKOJI, organizacije su satkane od gradova, općina, gospodarstvenika i udruga otoka Brača, Hvara, Visa i Šolte koje provode specifičnu metodu decentralizirane raspodjele sredstava iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj i Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvu poznatu kao „razvoj vođen zajednicom“. Neprofitne su organizacije koje u svom članstvu okupljaju i OPG-ove, ribare, gospodarstvenike, jedinice lokalne samouprave, udruge te pojedince što pokazuje kako je okupljanje želja i nastojanje sveukupnog stanovništva otoka.

Ova internetska stranica predstavlja dodanu vrijednost njihovom redovnom djelovanju te prvi korak u formiranju dugoročne suradnje usmjerene održivom razvoju naših otoka.

Pogledaj ostale projekte LAG-a