AROMA FEST - doprinos LAG-a Škoji uzgoju i preradi ljekovitog bilja

Datum objave:
29.10.2020
Status:
Manifestacija
AROMA FEST - doprinos LAG-a Škoji uzgoju i preradi ljekovitog bilja
No items found.

Važnost aromatičnog bilja za održivi razvoj naših otoka prepoznata je već na samom početku djelovanja LAG-a Škoji te je upravo aromatično bilje našlo svoje važno mjesto u našoj razvojnoj viziji kreiranoj 2012. godine koja glasi:

„Mi smo gospodarski i društveno razvijeno područje zadovoljnih, obrazovanih stanovnika, u središnjoj Dalmaciji, mirisno i osunčano, s tisućljetnom tradicijom očuvane kulturno-povijesne baštine i mediteranskih krajolika.“

Izvori spominju da krajem 19. stoljeća započinje uzgoj ružmarina na otocima Hvaru, Visu i Šolti te da je u mjestu Velom Grablju na otoku Hvaru 1902. godine osnovana prva ružmarinska zadruga. Intenzivniji uzgoj lavande započeo je poslije Prvog svjetskog rata u vrijeme poznate vinske krize.

Još 70-ih godina 20. stoljeća na otoku Hvaru lavanda se uzgajala na gotovo 1000 ha, a sam otok Hvar brojao je 10% ukupne svjetske proizvodnje lavande.

U današnje vrijeme na području LAG-a Škoji, a posebice na otoku Hvaru, najvažniji gospodarski značaj i dalje ima uzgoj lavande i lavandina, a otok Hvar se u brojnim dokumentima i promotivnim materijalima i naziva  „ Hvar – otok lavande“.

Kako bi se revitalizirao uzgoj lavande na otoku Hvaru tijekom 2013. i 2014. godine provodio se projekt prekogranične suradnje MED MED HERB vrijedan gotovo 500.000,00 eura.

Tijekom provedbe projekta održano je više od  40 radionica o uzgoju i preradi ljekovitog bilja te su izrađene stručne podloge i promotivno-edukativne publikacije. Proizvođači su vidjeli kako se s ljekovitim i aromatičnim biljem radi i živi u Provansi, opremljen je laboratorij u Mostaru, a na otoku Hvaru nabavljena sušara i sjeckalica za ljekovito bilje i preko 25.000 sadnica lavandina koji je služio za podizanje oglednog rasadnika.

Jedan od rezultata projekta je oformljena Udruga uzgajivača ljekovitog bilja Hvar Herbae koja je danas posvećena postupku zaštite hvarske lavande.

Novi nasadi lavande  na otoku Hvaru niknuli su i putem LAG-ova natječaja u sklopu poziva za dodjelu potpore razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava, a podršku plasmanu proizvoda od lavande i ostalog aromatičnog bilja LAG Škoji  pruža i putem platforme O-kupi otok. Ujedno, LAG kontinuirano radi na promociji aromatičnog bilja distribucijom atraktivnih promotivnih materijala kao što su eko-vrećice, bookmarci i reciklirane bilježnice koje sadrže osnovne informacije o ljekovitom bilju.

U suradnji s udrugama Trim i Hvar Herbae pokrenut je Aroma Fest, manifestacija kojoj je cilj promocija proizvoda od aromatičnog bilja, povezivanje i jačanje kapaciteta uzgajivača  aromatičnog bilja i proizvođača proizvoda  od aromatičnog bilja.

O ciljevima i najavi prvog Aroma Festa  pisala je i Slobodna Dalmacija.

Prvi Aroma Fest održan je 24.10.2020. u Jelsi. Prof.dr.sc. Ivica Ljubenkov održao je predavanje o prednostima i izazovima procesa zaštite hvarske lavande, a Mara Doljak, mag. pharm., ravnateljica Ustanove Aromara centar, predavanje o aromatičnom bilju i aromaterapiji kao razvojnom resursu.

Podrobnije o održanom  događanju doznajte u Slobodnoj Dalmaciji.

Pogledaj ostale projekte LAG-a