Na Hvaru i Visu održan je drugi po redu Aromafest

Datum objave:
28.10.2021
Kategorija:
Vijest
Na Hvaru i Visu održan je drugi po redu Aromafest
No items found.

Jučer i prekjučer u gradu Hvaru smo održali nastavak ovogodišnjeg Aroma festa koji je ove godine započeo na otoku Visu. Aroma fest je manifestacija koju smo osmislili kako bi proizvodima, koje smo prepoznali kao visoko kvalitetnima na našem području, dali dodanu vrijednost ;na Visu viški agrumi, na Hvaru ljekovito i aromatično bilje, na Šolti masline. Šoltansko maslinovo ulje već ima oznaku kvalitete, a nama je cilj da je uskoro dobije i ulje hvarske levande i viški limun.  

 

Predstavili smo pregled naših mjera u dosadašnjem razdoblju, s kojim smo uspješno završili, istaknuvši kako su projekti putem mjere za mala poljoprivredna gospodarstva, koji su preko LAG-provedeni ili su u provedbi, područje obuhvata LAG-a Škoji obogatili za 455stabala maslina, 586 stabala agruma, preko 150 komada nove opreme/mehanizacije, a na čija je ulaganja ugovoreno 2.548.018,50 HRK.



U Komiži smo održali interakcijski skup na temu viških agruma i veoma smo ponosni što je započet proces na radu zaštite geografskog podrijetla viškoga limuna. Inicijativu za zaštitu viškoga limuna još je prošle godine dao g. Ivo Radica, gradonačelnik grada Visa, te je ubrzo nakon toga osnovana Udruga proizvođača viškoga limuna. Gostovao je i g. Božanić koji je predstavio iskustvo sa zaštitom komiškog rogača. 

 

Na Hvaru je tema bila levanda. Specijalizirani predavači iz Aromara centra održali su nam predavanje na temu zakonskih okvira proizvodnje eteričnih ulja i na temu aromaterapije  u turizmu. Sljedeći dan, dr. sc. Ivica Ljubenkov nam je predstavio specifikaciju za zaštitu izvornosti hvarskog ulja levande te smo raspravili o završnim koracima. Vrlo zanimljivo predavanje koje je uslijedilo bilo je na temu propadanja levande na otoku Hvaru. O ovoj vrlo važnoj i žalosnoj činjenici imali smo priliku, uz  nalaze dosadašnjeg ispitivanja od strane Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, čuti od strane Ivane Jakovljević te dobiti neke preporuke za budućnost očuvanja.

LAG Škoji će svakako nastojati doprinijeti očuvanju levande budući da smo ovaj sektor prepoznali kao razvojni resurs područja i radimo na ovoj temi od samog početka djelovanja, a koja imaju uporište i u našoj mirisnoj viziji koja glasi: “Mi smo gospodarski i društveno razvijeno područje zadovoljnih, obrazovanih stanovnika, u središnjoj Dalmaciji, mirisno i osunčano, s tisućljetnom tradicijom očuvane kulturno-povijesne baštine i mediteranskih krajolika.“

Svim sudionicima Aromafesta uručili smo prigodne promotivne materijale kao što su ruksak i torbica od recikliranog papira, publikaciju o mediteranskom ljekovitom bilju i mali set vrtnih alata.

 

U budućem programiranju koje nam uskoro slijedi svakako ćemo, oslanjajući se na klimatske promjene, nastojati u prvom redu raditi na detaljnom istraživanju ovog problema, potaknuti krajobrazne analize i GIS sustave u poljoprivredi, zatim uspostavu pokusnog polja uz asistenciju stručnjaka za zaštitu bilja od samih početaka i poticati rasadnike autohtonih sorte levande budrovke. 

 

Hvala svima koji su došli !

*********

Ovaj projekt sufinanciran je sredstvima Europske unije

Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj

Pogledaj ostale vijesti