"O-kupi otok" - projekt suradnje LAG-a Brač, LAG-a 5 i LAG-a Škoji

Datum objave:
24.10.2022
Kategorija:
Vijest
"O-kupi otok" - projekt suradnje LAG-a Brač, LAG-a 5 i LAG-a Škoji
No items found.

Povezane vijesti

Nastavljamo s aktivnostima projekta suradnje "O-kupi otok" prijavljenog u partnerstvu s LAG-om Brač i LAG-om 5 na natječaj za provedbu tipa operacije 19.3.2 u srpnju 2022. godine. Nakon posjeta Braču u srpnju2022., gdje su dionici iz sva 3 LAG-a sudjelovali na radionici i u razmjeni iskustava, LAG 5 organizirao je nove susrete na Korčuli u sklopu LAG 5 FEST-a koji se održavao u okviru Food&Wine festivala „Korčulanske pjatance“ gdje smo zajedno s predstavnicima udruga i proizvođača s našeg obuhvata sudjelovali u bogatom programu.

Prvog dana organiziran je prodajni sajam otočnih proizvoda na korčulanskoj gradskoj tržnici Rotonda. Mnoštvo proizvoda bilo je u ponudi, a udruge i OPG-ovi s područja LAG-a Škoji ponudili su svoje prehrambene i kozmetičke proizvode. Narednih dana nazočili smo mnoštvu radionica (kulinarske, slastičarske, sommelierske) i predavanjima i edukacijama o certificiranju i zaštiti otočnih proizvoda, samoniklom jestivom bilju Korčule, Slow Food –pokretu za očuvanje tradicionalne proizvodnje i konzumacije hrane, znanosti i umjetnosti doživljaja hrane i ekološkom pčelarstvu. Bogat program s mnoštvom sudionika iz sva 3 partnerska LAG-a otvorio je mogućnosti za umrežavanje, razmjenu iskustava i učenje na primjerima dobre prakse.

Trajanje projekta O-kupi otok planirano je do kraja 2023. dokad nas očekuje još mnogo rada i planiranih aktivnosti. Provest će se terensko istraživanje gastro-kulturnog nasljeđa i agrobioraznolikosti područja partnerskih LAG-ova, izraditi edukativna igra za djecu koja će djecu, ali i odrasle poučavati o održivim oblicima očuvanja otočnog identiteta i prirode, kreirat će se dvojezična publikacija koja će objediniti gastro-kulturno nasljeđe srednjodalmatinskih i južnodalmatinskih otoka i kroz popularno-znanstveni pristup istaknuti agrobioraznolikost i prirodne potencijale područja široj populaciji.

Projektom je planirana i rekonstrukcija i opremanje prostora unutar objekta Poljoprivredne zadruge Vrisnik. Prostor će po završetku ulaganja biti u funkciji proizvodno –edukativnog pogona te će biti dostupan za korištenje proizvođačima i udruženjima s područja partnerskih LAG-ova.

Hvala organizatorima, svim dionicima i vidimo se na završnoj konferenciji na Hvaru 2023.!

Pogledaj ostale vijesti