Znanstvena studija "Značaj i uloga svemirskih prostornih podataka u uzgoju mediteranskih kultura srednjodalmatinskih otoka"

Datum objave:
30.11.2022
Kategorija:
Vijest
Znanstvena studija "Značaj i uloga svemirskih prostornih podataka u uzgoju mediteranskih kultura srednjodalmatinskih otoka"
No items found.

Povezane vijesti

Trenutno nema povezanih vijesti.
Nema povezanih vijesti.

U sklopu projekta "Značaj i uloga svemirskih prostornih podataka u uzgoju mediteranskih kultura srednjodalmatinskih otoka", u kojem LAG Škoji učestvuje kao partner, objavljujemo znanstvenu studiju čijom izradom je generiran pilot-projekt inventarizacije i primjenjivosti inovativnih tehnoloških rješenja u maslinarstvu i vinogradarstvu utemeljenih na uporabi svemirskih prostornih podataka.

U znanstvenoj studiji analizirano je trenutno stanje, izazovi i problemi te budući trendovi razvoja poljoprivrede srednjodalmatinskih otoka s posebnim osvrtom na utjecaj klimatskih promjena na otočnu poljoprivredu. Studijom su inventarizirane i obrazložene mogućnosti korištenja svemirskih prostornih podataka u uzgoju mediteranskih kultura srednjodalmatinskih otoka (Brača, Hvara, Visa i Šolte) s posebnim osvrtom na dvije najzastupljenije poljoprivredne kulture - maslinu i vinovu lozu. Autori studije: doc.dr.sc. Marin Čagalj, mr. sc. Dragan Divjak, Antonio Morić-Španić mag. geogr, Damir Matić, mag. ing. geod et geoinf.

Projekt se provodi unutar aktivnosti Akcijskog plana Nacionalne ruralne mreže 2021.- 2022., a sufinancira sredstvima Mjere 20 Tehnička pomoć iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020. Nositelj projekta je tvrtka LIST LABS d.o.o., u suradnji s projektnim partnerima LAG Škoji i LAG Brač.

U sklopu projekta održane su dvije radionice u Hvaru 7.11. i 21.11.2022.

Pogledaj ostale vijesti