Poziv za iskaz interesa za proizvodnju buhača

Datum objave:
3.8.2021
Kategorija:
Vijest
Poziv za iskaz interesa za proizvodnju buhača
No items found.

Povezane vijesti

Trenutno nema povezanih vijesti.
Nema povezanih vijesti.

Buhač, prirodni insekticid, često se primjenjuje u ekološkoj proizvodnji jer ne šteti čovjeku, biljkama niti toplokrvnim životinjama, a njegova primjena počinje krajem 19. stoljeća, iako se smatra da su se pripravci koristili i ranije među primorskim stanovništvom.

Vodeći se svojom Strategijom i vizijom LAG Škoji izravno potiče proizvodnju ljekovitog i aromatičnog bilja, ali i ekološku proizvodnju jer je upravo ekološka proizvodnja bila jedan od kriterija na zadnjem raspisanom natječaju LAG-a Škoji za tip operacije „Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava“.

Obzirom na naše djelovanje u zajednici, s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta iz Zagreba, obratili su nam se sa zamolbom da proširimo vijest kako bi utvrdili postoji li pojedinci zainteresirani za proizvodnju buhača, budući da ih je kontaktirala firma General Chimica (http://www.generalchimica.com/) koja se, između ostalog, bavi uzgojem i preradom buhača. General Chimica razmišlja o djelomičnom prebacivanju uzgoja buhača u Hrvatsku te potencijalnom kooperantu nudi nudi sjemenski materijal i garantira 100%-tni otkup proizvedene sirovine.

Cijela ideja je za sada na samom početku te ukoliko postoje zainteresirani dionici organizirao bi se sastanak s predstavnicima firme General Chimica.

Iskaz interesa možete poslati na email LAG-a Škoji info@lag-skoji.hr.

 

Stojimo Vam na raspolaganju za sva eventualna pitanja.

 

 

Prirodoslovno-matematički fakultet u Zagrebu provodio je projekte koji uključuju buhač o kojima možete nešto više pročitati na sljedećim poveznicama:

 

-"Genomske i epigenomske promjene u auto- i alopoliploidima: primjer dalmatinskog buhača, ljutike i anemona" koji financira Hrvatska zaklada za znanost (HRZZ): https://www.pmf.unizg.hr/biol/autoalopol

-"Stvaranje tetraploidnog dalmatinskog buhača (Tanacetum cinerariifolium) s udvostručenim brojem kromosoma u svrhu povećanja sadržaja prirodnog insekticida piretrina" koji je financirao HAMAG-Bicro:  http://cirtt.unizg.hr/usluge/provjera-inovativnog-koncepta-i-razvoj-tehnologije/program-provjere-inovativnog-koncepta_poc/.

Pogledaj ostale vijesti