Održana radionica za LAG-ove u organizaciji Ministarstva poljoprivrede

Datum objave:
15.7.2020
Kategorija:
Vijest
Održana radionica za LAG-ove u organizaciji Ministarstva poljoprivrede
No items found.

Povezane vijesti

Trenutno nema povezanih vijesti.
Nema povezanih vijesti.

U ponedjeljak, 13.07.2020., sudjelovali smo na radionici Ministarstva poljoprivrede, Nacionalne ruralne mreže i APPRRR-a, organiziranoj za LAG-ove kako bi se raspravilo o stanju provedbe M19, najčešćim greškama u provedbi i novostima vezanim uz prijelazno i novo programsko razdoblje.

Radionici je prisustvovalo 70 predstavnika iz 40 odobrenih LAG-ova.

 

Radionicu je uvodnim obraćanjem otvorio državni tajnik g. Zdravko Tušek, a prezentaciju stanja provedbe nastavio g. Ivan Ciprijan.

O stanju provedbe najbolje svjedoče sljedeći izneseni podaci:

- LAG-ovi su do sada objavili 211 natječaja u vrijednosti 349,9 milijuna kuna što iznosi 99% sredstava koji su predviđeni za provedbu projekata iz LRS LAG-ova odnosno LAG natječaja.

- Od strane LAG-ova odabrano je i proslijeđeno u APPRRR 1568 projekata u iznosu 230,9 milijuna kuna.

- APPRRR je odobrila projekte u vrijednosti 169,8 milijuna kuna te je krajnjim korisnicima isplaćeno 53,9 milijuna kuna(15% sredstava koji su predviđeni za provedbu projekata).

- Kroz provedbu projekta koji su odabrani na LAG natječaj planira se stvaranje 114 radnih mjesta.

 

Predstavnik APPRRR-a g. Ivo Dolić predstavio je najčešće situacije zbog kojih su se projekti odabrani od strane LAG-ova odbacivali nakon kontrole Agencije za plaćanja, a zatim se razgovaralo o prijelaznom razdoblju za koje je Vijeće 30. lipnja 2020. godine postiglo dogovor s Europskim parlamentom o nastavku pružanja potpore europskim poljoprivrednicima na temelju postojećeg pravnog okvira do kraja 2022., no postoje indicije da će stav EK i dalje biti zalaganje za jednogodišnje prijelazno razdoblje.

 

Novo programsko razdoblje možda LAG-ovima u Hrvatskoj donese i mogućnost provedbe multifondovske LRS, no po tom pitanju još ne postoji konačan dogovor. U ovom trenutku provedbu multifondovske LRS dozvolilo je 19 država članica EU, 2 države nisu isključile tu mogućnost, a 7 država (među kojima je i Hrvatska) nije predvidjelo mogućnost provedbe multifondovske LRS.

Prezentacije s radionice moguće je pronaći ovdje.

Pogledaj ostale vijesti