Ilustrirano predavanje o dalmatinskom buhaču u KC Ivan Vitić u Komiži

Datum objave:
29.8.2023
Kategorija:
Vijest
Ilustrirano predavanje o dalmatinskom buhaču u KC Ivan Vitić u Komiži
No items found.

Povezane vijesti

Trenutno nema povezanih vijesti.
Nema povezanih vijesti.

"Pomogo Bog i buhoč. 1888" je urezani natpis na dimnjaku kuće Bartučevih u Malom Grablju na Hvaru.

Pozivamo Vas na ilustrirano predavanje o povijesti, znanosti i poetici dalmatinskog buhača koje će se održati 30.08.2023 u KC Ivan Vitić u Komiži s početkom u 20:30.


Predavačice Marija Jug-Dujaković i Andrea Palašti  će prikazati povijest, sadašnjost i budućnost dalmatinskog buhača, a otkrit ćemo i kako je cvijet postao simbolom političke i ekonomske diplomacije: prateći njegovo putovanje od Dalmacije do Japana i istražujući čudne i naizgled nevidljive veze između cvijeta, njegovog insekticidnog svojstva, ekonomije, politike, ekologije i komaraca. 

Marija Jug-Dujaković (1954.) je u mirovini, ali ne miruje. Radila je kao znanstvenik u Institutu za jadranske kulture u Splitu. Diplomirala je biologiju na Prirodoslovno matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i doktorirala na Agronomskom fakultetu u Zagrebu. Etno botanika, ljekovito i aromatično bilje, očuvanje genetskih resursa i populacijska genetika su neka od područja kojima se bavila. Voljela je i zanimale su je biljke i njihova tradicijska upotreba u životu ljudi još od djetinjstva i imala je sreće da se time i profesionalno bavi. 

 Andrea Palašti (1984.) je vizualna umjetnica i predavačica na Akademiji umjetnosti Novi Sad. Njeno stvaralaštvo nadilazi umjetničke, kustoske i pedagoške granice u kojima akcenat stavlja na pitanja kulturne geografije, povijesti i svakodnevnog života. Njezini su projekti vidljivi kroz izložbe fotografija, povijesna i znanstvena istraživanja, ilustrirana predavanja i participativne radionice. Njezin najnoviji projekt pod nazivom „Hrizantema koja ubija” razvijen je u suradnji sa Danielom Popovićem, a istraživanje u Japanu je omogućeno kroz Fotografski projekt „European Eyes on Japan/Japan Today“ – podržan od strane EU Japan FestJapan Committee (Tokyo).

Projekt je podržan sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije te Zaklade Kultura nova, a provodi ga udruga Dalmatica Viva.

Pogledaj ostale vijesti