Hvarski Arsenal dobitnik prestižne Nagrade europske baštine

Datum objave:
7.5.2020
Kategorija:
Vijest
Hvarski Arsenal dobitnik prestižne Nagrade europske baštine
No items found.

Povezane vijesti

Trenutno nema povezanih vijesti.
Nema povezanih vijesti.

Ususret proslavi Dana Europe 9. Svibnja, Europska komisija i Europa Nostra objavile su ovogodišnje pobjednike Nagrade europske baštine / Europa Nostra nagrade, a na prestižnoj listi pobjednika u kategoriji konzervacija našao se i hvarski Arsenal.

Nagrade su dodijeljene 21 projektu iz 15 zemalja, a o pobjednicima su odlučivali neovisni žiriji sastavljeni od stručnjaka za baštinu iz cijele Europe, nakon detaljne procjene kandidatura koje su podnijele organizacije i pojedinci iz čak 30 europskih država.

Nagrađeni projekti, njih 21, sada su u utrci za Nagradu publike /Public Choice Awards pa vas pozivamo da svoj glas hvarskom Arsenalu dodijelite ovdje.  Pobjednik  Nagrada publike bit će proglašen nakon ljeta.

Nagrade Europske baštine / Europa Nostra Awards pokrenula je Europska komisija 2002. godine, a od tada ih vodi Europa Nostra - europski glas civilnog društva za očuvanje kulturne baštine.

Izuzetno zahtjevan i opsežan projekt revitalizacije Arsenala započeo je još 1989. godine izradom potrebne dokumentacije, nakon čega su uslijedili radovi koji su obuhvatili kompletnu konstruktivnu sanaciju građevine, arheološka iskapanja, rekonstrukciju i obnovu te završne radove u unutrašnjosti zgrade.

Prostor u prizemlju zadržao je svoj izvorni oblik s prezentiranim kamenim zidovima i lukovima, dok suvremena višenamjenska oprema pruža građanima prostor održavanja širokog spektra kulturnih i društvenih događanja. Izvorne venecijanske drvene grede i danas se nalaze na stropu galerije na prvom katu, dok su druge originalne značajke zgrade, ponajviše freske i kazališne lože, sačuvane i restaurirane u njihovom izvornom izgledu.

Potrebne inovacije bitne za namjenu zgrade suvremeno su dizajnirane, time naglašavajući izvorni karakter zgrade. Ovi novi elementi ukomponirani u povijesne slojeve zgrade, uspješno su doveli do dramatičnog spoja starog i novog.

Više o svim nagrađenim projektima možete pronaći ovdje.

Pogledaj ostale vijesti