Projekt Ambulanta SPARK

Datum objave:
24.11.2022
Status:
Projekt u provedbi
Projekt Ambulanta SPARK
No items found.

Povezane vijesti

Trenutno nema povezanih vijesti.

U sklopu projekta Ambulanta SPARK, sufinanciranog iz Europskog socijalnog fonda, na otoku Hvaru se od 2022-2024 godine odvija niz aktivnosti kojima je cilj osnažiti vještine partnerskih organizacija u području poduzetništva temeljenog na potrebama lokalne zajednice. U prvoj fazi, koja je u tijeku, voditelj projekta, udruga Održivi otok iz Jelse te partnerske udruge TRIM iz Vrboske, Pjover iz Velog Grablja, Savez PaltFORma Hvar i LAG Škoji, sudjelovali su u ciklusu tematskih radionica pod vodstvom stručnjakinja dr. Irene Ateljević i Latice Mladine. Na radionicama su prezentirane dobre poduzetničke prakse u području regenerativne ekonomije, poslovni modeli koji se temelje na kreiranju pozitivnih promjena u zajednici te načini rada i komunikacije sa specifičnim ciljanim skupinama projekta (osobe starije životne dobi, mladi).

 

Temeljem usvojenih znanja i vještina partneri su odlučili usmjeriti svoje napore u istraživanje mogućnosti za kreiranje proizvoda/uspostavu proizvodnog procesa temeljenog na načelima cirkularnosti. Konkretno, u fokusu su sirovine i proizvodi koji se mogu dobiti u procesu obrade dropa od masline i grožđa, a čija je upotreba rasprostranjena u prehrambenoj industriji, kozmetici, farmaciji i sl. Ideja je da sirovina koja je trenutno bezvrijedna i čije deponiranje predstavlja praktični problem za proizvođače, postane pokretač lokalnog razvoja temeljenog na ekologiji i inovaciji.

S obzirom na izuzetno ograničene tehnološke mogućnosti za ovakav tip proizvodnje u Hrvatskoj, intenzivno se razgovara s uljarima, farmaceutima, kemičarima i tehnolozima o mogućnostima razvoja novih cirkularnih proizvoda i proizvodnih procesa. Do kraja projekta sudionicima je cilj identificirati sve resurse koji su potrebni za proizvodnju i osmisliti način sudjelovanja ciljanih skupina u poslovnom modelu. U tijeku su razgovori s pripadnicima ciljanih skupina dok će se u sljedećim fazama projekta raditi na razvoju prototipa proizvoda. U sklopu projekta također je predviđeno sakupljanje i prezentacija usvojenih znanja i identificiranih potreba u publikaciji - priručniku SPARK te na izložbi koja će biti organizirana povodom promocije priručnika na samom kraju projekta.

 

Sveobuhvatnim pristupom spomenutim temama, želi se potaknuti pomak od percepcije poljoprivrede kao mukotrpnog zanimanja od kojeg se malo može uprihoditi (kako je jedna od sudionica parafrazirala izjavu koju se često može čuti od poljoprivrednika-težaka: „krepo son u poje“), prema poljoprivredi kao izvoru inovacija, kreativnosti i pokretaču regenerativne ekonomije zajednice. U tom smislu, uz otočke udruge, u fokusu projekta su malobrojni žitelji ruralnih otočkih teritorija čiji je tradicionalni izvor prihoda poljoprivreda te učenici agro-turističke srednje škole čija je budućnost ostanka na otoku vezana uz poljoprivredu.

Pogledaj ostale projekte LAG-a