LAG Škoji - LAG usmjeren mladima

Datum objave:
5.3.2020
Status:
Provedeni projekt
LAG Škoji - LAG usmjeren mladima
No items found.

Povezane vijesti

Trenutno nema povezanih vijesti.

Lag Škoji područje je koje karakterizira izrazita depopulacija i odljev mladog i obrazovanog stanovništva. U cilju kreiranja povoljnih okolnosti za ostanak mladih na otoku, LAG Škoji je samostalno ili u suradnji sa svojim članovima proveo niz manjih projekata čije sažetke donosimo u nastavku.

Otoci uspjeha

Projekt je financiran korištenjem mjera aktivne politike zapošljavanja. Projektom su zaposlene četiri osobe mlađe od 30 godine koje su šest mjeseci radile na identificiranju razvojnih potreba otoka Hvara, Visa i Šolte i izradi baze projektnih ideja.

Ukupna vrijednost projekta iznosila je 90.093,84 HRK. Tijekom provedbe projekta osobe zaposlene na projektu stekle su značajna znanja i vještine relevantne za rad u neprofitnom sektoru.

Lokalni program za mlade Grada Staroga Grada 2015-2018

U listopadu 2015. godine, Grad Stari Grad u suradnji s LAG-om Škoji, Clusterom za eko-društvene inovacije i razvoj CEDRA Split i Centrom za inicijative mladih CIMA, započeo je realizaciju projekta «Izrada Lokalnog programa za mlade Grada Staroga Grada 2015.-2018.»

Projekt je financiran sredstvima Ministarstva socijalne politike i mladih Republike Hrvatske u iznosu 70.000 kuna.  Tijekom provedbe projekta održan je niz edukativno-informativnih radionica za mlade s područja LAG-a Škoji, provedena analiza stanja te  provedeno terensko istraživanje i anketiranje o potrebama mladih Grada Staroga Grada i područja LAG-a Škoji što je rezultiralo svojevrsnim strateškim dokumentom koji sadrži paket mjera za poboljšanje života mladih.

Mjere su osmišljene kako bi se ostvarili specifični ciljevi koji su izravan odgovor na identificirane probleme u prioritetnim područjima: obrazovanje, zapošljavanje, poduzetništvo, društvena uključenost, sudjelovanje i samostalnost.

Otok za mlade, mladi za otok

Projekt "Otok za mlade, mladi za otok" nastao je kao odgovor na potrebu umrežavanja aktivnih organizacija jadranskih otoka s ciljem osnaživanja i poticanja zajedničkog djelovanja unutar mogućnosti koje nam mogu pružiti različiti EU i nacionalni fondovi.

Nositelj projekta bio je član LAG-a, Održivi otok iz Jelse s otoka Hvara, LAG Škoji partner.

Klub mladih Vis

U svojstvu suradnika LAG Škoji podržao je projekt Udruge Svima za formiranje organizacije mladih i za mlade na otoku Visu.

Pored  sudjelovanja u navedenim  projektima LAG Škoji kontinuirano pruža tehničku i stručnu podršku udrugama u osnivanju, te pruža suorganizatorsku podršku aktivnostima članova koje doprinose kvaliteti života mladih na otoku.

Također, LAG Škoji provodi programe stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa kako bi mladima omogućio stjecanje prvih radnih iskustava.

Pogledaj ostale projekte LAG-a