Viški limun, samoniklo ljekovito bilje na Hvaru i maslina na Šolti značajni su razvojni potencijal

Datum objave:
28.10.2021
Viški limun, samoniklo ljekovito bilje na Hvaru i maslina na Šolti značajni su razvojni potencijal

Jedna od razvojnih prilika LAG-a Škoji je proizvodnja poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda visoke dodane vrijednosti pri čemu prepoznatljivost i kvaliteta naših agruma, a posebice limuna uzgojenih na otoku Visu, samoniklog ljekovitog bilja na otoku Hvaru te maslina na otoku Šolti predstavljaju značajni razvojni potencijal za naše područje. To su proizvodi visoke kvalitete kojima ćemo našim aktivnostima nastojati doprinijeti i dati dodanu vrijednost za čitavo područje, kažu nam u Lokalnoj akcijskoj grupi (LAG) Škoji koja je od 13. do 27. listopada na Visu i Hvaru organizirala drugi po redu Aroma fest.

Za vrijeme festivala nizom interaktivnih skupova, debata i edukativnih radionica pozabavili su se unapređenjem razvojnih potencijala na otocima Hvar, Vis i Šolta na kojima LAG Škoji djeluje.

Aroma fest

Tako ističu kako maslinovo ulje na otoku Šolti već ima oznaku kvalitete odnosno zaštitu izvornosti, na Hvaru završavaju proces izrade specifikacije za oznaku izvornosti ulja hvarske levande a na Visu su započeli rad na zaštiti geografskog porijekla viškoga limuna koju je prošle godine inicirao viški gradonačelnik Ivo Radica te je veoma brzo uz pomoć LAG-a osnovana i udruga proizvođača viškoga limuna koja je zadužena za tehničku pomoć prilikom procesa rada na oznakama kvalitete.

Rad na ovim oznakama za nas predstavlja važnu komponentu dodane vrijednosti za čitavo područje, poručuju iz LAG-a Škoji.

Njegova voditeljica Adela Duboković u Komiži je predstavila dosadašnje projekte financirane putem LAG-og natječaja, ponajviše se osvrnuvši na ona financirana za mala poljoprivredna gospodarstva kojih je dosada bilo 23 ukupne vrijednosti preko 2.500.000 kuna.

-Naše je područje bogatije za 150 komada nove poljoprivredne mehanizacije, 455 novih sadnica maslina, 586 sadnica agruma, 100 sadnica lavande, 3750 sadnica vinove loze dok je ukupno 47.463 m2 zemljišta uređeno – navela je Adela Duboković.

Informirajući o Aroma festu, iz LAG-a navode kako je prof. dr. sc. Ivica Ljubenkov predstavio značajke oznaka kvalitete ali i tegobe prilikom postupka, a Nebojša Božanić iz udruge Komiški rogač iskustva u procesu zaštite komiškog rogača.

prof. dr. sc. Ivica Ljubenkov

Na Hvaru su, kazuju nadalje, razgovarali o levandi. Stručnjaci iz Aromara centra govorili su o zakonskom okviru proizvodnje eteričnog ulja i aromaterapiji u turizmu. Dr. Ljubenkov predstavio je specifikaciju za zaštitu izvornosti hvarskog ulja levande. Bilo je riječi i o iznimno važnoj temi o propadanju hvarske levande o čemu je govorila Ivana Jakovljević iz Agencije za poljoprivredu i hranu. Osim nekoliko detektiranih izoliranih patogena, još je uvijek neistražen uzrok ovog problema.

-Ono što ćemo mi kao LAG nastojati jest svakako pružiti podršku u očuvanju hvarske levande. Uskoro slijedi novo programiranje te ćemo svakako, naslanjajući se na klimatske promjene, nastojati alocirati sredstva za detaljna istraživanja, krajobrazne analize područja, GIS sustave u poljoprivredi i slično, te uspostave rasadnika autohtone sorte levande budrovke – napominju u LAG-u Škoji.

Aroma fest

Dodaju kako će pružiti i pomoć u realizaciji preporučenog pokusnog polja uz stručan redovni nadzor od strane stručnjaka za zaštitu bilja.

-Nastojat ćemo da naša mirisna vizija zaista postane stvarnost a ona glasi: Mi smo gospodarski i društveno razvijeno područje zadovoljnih, obrazovanih stanovnika, u središnjoj Dalmaciji, mirisno i osunčano, s tisućljetnom tradicijom očuvane kulturno -povijesne baštine i mediteranskih krajolika – zaključuju u LAG-u Škoji.

Kada je riječ o poljoprivrednim zakonima u EU, Europski parlament je krajem prošle godine usvojio stajalište o reformi poljoprivredne politike nakon 2022. Zastupnici su prihvatili promjenu smjera kako bi se poljoprivredna politika EU-a bolje prilagodila potrebama država članica, ali insistiraju na očuvanju ravnopravnih uvjeta diljem Unije. Nacionalne vlade trebale bi izrađivati strateške planove u kojima će navesti kako namjeravaju provesti ciljeve EU-a na terenu i podnositi ih Komisiji na odobrenje. Komisija bi trebala provjeravati njihovu uspješnost, a ne samo usklađenost s pravilima EU-a

 

Pogledaj ostale medijske objave