LAG Škoji organizira Aroma Fest: u aromatskom i ljekovitom bilju vide veliki razvojni potencijal naših otoka, a rade i na zaštiti hvarske lavande

Datum objave:
21.10.2020
LAG Škoji organizira Aroma Fest: u aromatskom i ljekovitom bilju vide veliki razvojni potencijal naših otoka, a rade i na zaštiti hvarske lavande

“Mi smo gospodarski i društveno razvijeno područje zadovoljnih, obrazovanih stanovnika, u središnjoj Dalmaciji, mirisno i osunčano, s tisućljetnom tradicijom očuvane kulturno-povijesne baštine i mediteranskih krajolika.”

To je vizija LAG-a Škoji koji obuhvaća otoke Hvar, Vis i Šoltu, a kako nam kaže Adela Duboković voditeljica te Lokalne akcijske grupe ta je vizija osmišljena još u izradi prve razvojne strategije 2012. godine za provedbu mjere IPARD programa, te je ostala i dan danas nepromijenjena i provlači se i kroz razvojnu strategiju 2014.-2020. godine.

Koliko ostvarenju te vizije naših škoja može doprinijeti aromatsko i ljekovito bilje po kojem su također poznati? U LAG-u Škoji smatraju kako je to važan razvojni potencijal, a kako bi to naglasili organiziraju i Aroma Fest koji će se u subotu, 24. listopada održati u u Svečanoj dvorani Općinskog doma u Jelsi s početkom u 11.30 sati.

- Odlučili smo svake godine u suradnji s udrugom TRIM iz Vrboske i udrugom proizvođača Hvar Herbae pokrenuti Aroma Fest upravo radi pozicioniranja i značaja ljekovitog i aromatičnog bilja našeg područja. Ovo će uz Festival levande koji se već 12 godina održava u Velom Grablju biti sjajna nadopuna –kazuje Adela Duboković.

Dodaje kako zbog situacije vezane uz COVID-19 ove godine nisu mogli održati Aroma Fest onako kako su to zamislili, ali su nastojali doprinijeti ovom sektoru kroz edukativni program pozvavši u goste prof. dr. sc. Ivicu Ljubenkova koji će prezentirati značaj i prednosti ali i izazove oznake izvornosti za hvarsku lavandu te Maru Doljak, mag. pharm, osnivačicu i direktoricu Aromare d.o.o. i ravnateljicu ustanove Aroma Centar koja će govoriti o razvojnom potencijalu aromatskog i ljekovitog bilja

Također će proizvođači u ovom sektoru moći izložiti svoje proizvode te iznijeti svoje vizije i probleme.

Naša sugovornica kaže kako se na otoku Hvaru 2013. i 2014.godine provodio prekogranični projekt Medicinal Mediterranean Herbs, financiran iz europskih sredstava, vrijedan gotovo 500.000 eura, upravo za sektor ljekovitog bilja. Održali su više od 40 radionica o uzgoju i preradi što na otoku Hvaru, što u Hercegovini. Proizvođači su vidjeli kako se s ljekovitim i aromatičnim biljem radi i živi u Provansi, opremljen je laboratorij u Mostaru te na otoku Hvaru nabavljena sušara i sjeckalica za ljekovito bilje i preko25.000 sadnica lavande.

-To je bio početak. Projekt ćemo sigurno nastaviti budući da je ovaj sektor veoma zanimljiv i značajan za naše područje te nam je važan dio misije razvojne strategije – kazuje voditeljica LAG-a.

Veli i kako trenutno rade na zaštiti izvornosti hvarske lavande, u suradnji s Institutom za jadranske kulture i melioraciju krša koji im je bio partner još u projektu Medicinal Meditterranean Herbs.

- Otok Hvar se u brojnim dokumentima i promotivnim materijalima i naziva kao „otok lavande“ što nije ni čudo budući da se primjerice 1974. na otoku uzgajala na gotovo 1000 ha površine te je podigla mnoge obitelji. Otok Hvar nekada je brojio 10% ukupne svjetske proizvodnje lavande. Moramo naglasiti da govorimo zapravo o lavandinu koji je zaista poseban po mirisu i svojstvima, a u dijalektu se naziva levanda. Lavande vere, odnosno prave lavande, ima veoma malo i to na višim nadmorskim visinama te se ona koristi općenito u farmaceutskoj industriji – kaže Adela Duboković.

Naglašava i kako bi kao LAG zasigurno radili na razvoju inovativnih modela plasmana i promocije otočnih proizvoda.

- Planiramo nastaviti projekt čim se zato ukaže prilika u vidu nabavke velike destilerije za otok Hvar, brendiranja i poticanja inovativnih rješenja ljekovitog i aromatičnog bilja čitavog područja LAG-a Škoji, uspostavili bi klaster proizvođača koji bi imao ponajviše ulogu u pozicioniranju destinacije naših otoka kao područja gdje obiluju aromatične i ljekovite biljke i gdje njihov miris daje jaku notu svima koji nas posjete – istaknula je Adela Duboković.

Pogledaj ostale medijske objave