OPG MEŠTRE JURJEVI, IVICA STIPIŠIĆ - Razvoj pčelarstva i unapređenje poslovanja na OPG-u Meštre Jurjevi

Datum objave:
13.6.2024
Odabrani projekt proizišao iz:
III. natječaj LAG-a Škoji za provedbu TO 1.1.4 Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava
OPG MEŠTRE JURJEVI, IVICA STIPIŠIĆ - Razvoj pčelarstva i unapređenje poslovanja na OPG-u Meštre Jurjevi
No items found.

OPG Meštre Jurjevi osnovan je 2003. godine u Vrbanju na otoku Hvaru.  Obitelj Stipišić poljoprivrednom proizvodnjom se bavi još od 1898. godine, a više generacija obitelji uključeno je u pčelarstvo. Svoje znanje i iskustvo prenose „s koljena na koljeno“ te proizvode vrhunski med što potvrđuju mnoge osvojene nagrade. Osim pčelarstvom bave se i maslinarstvom, vinogradarstvom i voćarstvom.

Kako bi povećali konkurentnost prijavili se na III. natječaj LAG-a Škoji za provedbu tipa operacije 1.1.4 "Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava". Projektom je nabavljen veći broj strojeva i opreme, i to: topionik voska, topionik voska sunčani, stol za otklapanje saća sa poklopcem, digitalna vaga, vrcaljka, bačva za med, grijana bačva, motokultivator, trimer, motorna pila, tresač maslina, akumulatorske škare i prskalica. Uz to nabavljeno je i 28 košnica za nove pčelinje zajednice gdje su, uz dosadašnjih 70 košnica, značajno povećani prinosi meda i ekonomska veličina poljoprivrednog gospodarstva.

Posjetom lokaciji ulaganja je utvrđeno da je cjelokupan projekt izvršen sukladno poslovnom planu što je potvrdila i kontrola na terenu odstrane zaposlenika LAG-a Škoji, te je isplaćen drugi dio zahtjeva za potporu koja ukupno iznosi 15.000,00 EUR.

Obitelj Stipišić generacijama njeguje ljubav prema pčelarstvu te je tijekom provedbe projekta Ivica Stipišić od djeda Ive preuzeo poslovanje OPG-a. Posebno nas raduje što mlada osoba želi nastaviti tradiciju obitelji koja je desetljećima poznata, prije svega, po proizvodnji meda i to uz sve izazove koje donosi današnje poslovanje.

Kvalitetu meda prepoznala su i djeca iz Dječijeg vrtića u Vrbanju koji su za barba Ivu napisali i pjesmicu.

Čestitamo Ivi i Ivici Stipišić na uspješno završenom projektu.

Pogledaj ostale odabrene projekte