OPG CARIĆ ANDRIJA - kupnja poljoprivredne mehanizacije i sadnja vinove loze

Datum objave:
22.9.2021
Odabrani projekt proizišao iz:
II. natječaj LAG-a Škoji za TO 1.1.4 Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava
OPG CARIĆ ANDRIJA - kupnja poljoprivredne mehanizacije i sadnja vinove loze
No items found.

 

U utorak 21. rujna na Hvaru smo posjetili OPG Carić Andrija koji se nalazi u završnoj fazi podnošenja zahtjeva za isplatu posljednje rateII. Natječaja LAG-a Škoji za tip operacije 1.1.4 "Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava".  

 

Ovim je projektom omogućeno ostvarivanje dvaju ciljeva:

- modernizacija i/ili unapređenje procesa rada i poslovanja

- povećanje proizvodnog kapaciteta kroz povećanje ukupnog standardnog ekonomskog rezultata.

 

Projektom su se nabavili stupovi i spojnice žice za vinograd, 500 sadnica loze za podizanje novog nasada vinograda, te specifičan novi  traktor gusjeničar koji je od posebnog značaja za poljoprivredno gospodarstvo našega korisnika obzirom da je pogodan za velike nagibe. Naime, nasadi OPG-a Carić Andrija nalaze na prekrasnim južnim padinama otoka Hvara koje su posebne zbog svoje strmine. Padine zrake sunce obasjavaju od ranog jutra pa do večeri te zbog nagiba padaju gotovo pod pravim kutom čime stvaraju izuzetno povoljne uvjete za uzgoj vinove loze.

Poljoprivreda je tradicionalno prisutna u obitelji Carić te se nositelj OPG-a g. Carić njome bavi već dugi niz godina kao svojim glavnim zanimanjem radom u poljoprivrednoj zadruzi te na vlastitom poljoprivrednom gospodarstvu.

 

Obzirom da OPG nije posjedovao dovoljno mehanizacije nabava isteje od velikog značaja te pridonosi održivosti i razvoju poljoprivrednog gospodarstva koje je također dodijeljenu potporu odlučilo iskoristiti i za povećanje proizvodnog kapaciteta kroz sadnju novih 500 sadnica vinove loze na novom obrađenom zemljištu na kojem se do sada nije odvijala poljoprivredna proizvodnja.

 

Veselimo se što je OPG Carić Andrija prijavom na natječaj LAG-a Škoji dobio priliku povećati efikasnost svoga rada te stvoriti preduvjete nužne za razvijanje održivosti i jačanje konkurentnosti.

Pogledaj ostale odabrene projekte