OPG JAKAS BRACO - Modernizacija i povećanje EVPG OPG Jakas Braco

Datum objave:
13.10.2022
Odabrani projekt proizišao iz:
II. natječaj LAG-a Škoji za TO 1.1.4 Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava
OPG JAKAS BRACO - Modernizacija i povećanje EVPG OPG Jakas Braco
No items found.

OPG Jakas Braco osnovan je prije gotovo 20 godina u Zavali na Hvaru. Danas se uz nositelja OPG-a, g. Jakasa, poljoprivrednom bave i ostali članovi obitelji te proizvode vino, maslinovo ulje i med.

Potporom ostvarenom kroz Natječaj LAG-a Škoji za TO 1.1.4 "Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava" s 15.000 EUR obitelj Jakas nabavila je poljoprivrednu mehanizaciju, strojeve i opremu kako bi se olakšao i modernizirao rad te povećali poljoprivredni prinosi. Također, nabavom 30 košnica te stvaranjem novih pčelinjih zajednica povećana je i ekonomska veličina poljoprivrednog gospodarstva pa će OPG očekivati i znatno veće prinose meda jer je prije ulaganja OPG raspolagao sa 20 košnica.

Prilikom posjeta lokaciji ulaganja, u sjedištu OPG-a, na terasi kuće obitelji Jakas s predivnim pogledom na Korčulu imali smo priliku razgovarati s članovima obitelji o završenom ulaganju, ali i mogućnostima za nova ulaganja u idućem programskom razdoblju. Posebno je zadovoljstvo na samom kraju uspješnog ulaganja razgovarati s korisnicima o mogućnostima financiranja nekih novih ideja kroz novu lokalnu razvojnu strategiju koja je u procesu nastajanja.

Posjetom lokaciji ulaganja je utvrđeno da je cjelokupan projekt izvršen sukladno poslovnom planu - nabavljene su baterijske škare, ručna vrcaljka, topionik voska, motokultivator, motorna kosa, inox posude za hlađenje, tresač za masline, motorna prskalica, a pčelinje zajednice već borave u novim košnicama. Uz pregled opreme dobili smo kratke upute i o tome kako funkcionira topionik za vosak, koje strojeve najviše koriste pojedini članovi obitelji te što od opreme najvjerojatnije nikad ne bi ni nabavili da nisu ostvarili potporu, a značajno im olakšava rad.

Nadamo se da ćemo obitelj Jakas imati priliku posjetiti i u budućnosti po završetku nekog budućeg ulaganja.

Pogledaj ostale odabrene projekte