HNV LINK Studijski posjet Transilvaniji

Datum objave:
12.10.2018
Kategorija:
Vijest
HNV LINK Studijski posjet Transilvaniji
No items found.

Povezane vijesti

Trenutno nema povezanih vijesti.
Nema povezanih vijesti.

LAG Škoji suradnik je i područje istraživanja unutar projekta “HNV link – Poljoprivreda na područjima velike prirodne vrijednosti; učenje, inovacije i znanje” koji je financiran iz HORIZON 2020 programa. Više o projektu, aktivnostima i rezultatima projekta doznajte putem linka: www.hnvlink.eu.

Dalmatinski otoci, od Šolte do Dubrovačkog primorja, prepoznati su  kao područje visoko vrijedne bioraznolikosti u kojima se još uvijek implementiraju tradicionalne poljoprivredne prakse koji predstavljaju izvrstan potencijal za razvoj inovativnih praksi kako bi se kreirao  ekonomski i socio-kulturološki živući koncept bioekonomije. Veoma važan element projektnih aktivnosti su i studijska putovanja kojima se dionici projekta upoznaju s inovativnim praksama u područjima visoke prirodne vrijednosti zemalja EU koje sudjeluju  u projektu.

U periodu  od 1. do 4. listopada 2018. predstavnici LAG-a 5, LAG-a Brač i LAG-a Škoji imali su priliku upoznati se inovacijama u području Tarnava Mare u  Transilvaniji u Rumunjskoj. Tijekom studijskog posjeta imali smo priliku razmijeniti iskustva s predstavnicima lokalnih LAG-ova I  upoznati se s nekim projektima i primjerima inovacija  u području poljoprivrede, stvaranja dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima te rada organizacija civilnog društva koje su primjenjive i  za naše područje. Kao posebno vrijednu inicijativu ističemo projekt formiranja proizvodne  jedinice namijenjene  za preradu poljoprivrednih proizvoda kojima se malim lokalnim proizvođačima omogućuje da  koriste zajedničku infrastrukturu za preradu poljoprivrednih proizvoda u skladu sa higijenskim standardima EU. Nositelji i dionici svih projekta koje smo imali priliku upoznati (privatni turističko-informativni centar, poljoprivredna gospodarstva, seoska domaćinstva, udruge) ističu suradnju i umrežavanje kao ključan faktor uspjeha. Domaćini studijskog posjeta su bili predstavnici znanstvenika i civilnog društva  uključeni u projekt kao partneri ili suradnici. Organizaciju ADEPT  Translivania (www.fundatia-adept.org) dionici LAG-a Škoji imali su priliku upoznati kroz projekt Divlje cvijeće Europe u kojem je partner bio Stari Grad, a u kojem su uz LAG Škoji bili uključeni i članovi i dionici LAG-a Škoji.

Pogledaj ostale vijesti