Novosti u LAG-u i FLAG-u Škoji

09.04.2018 Lag novosti


U nastavku Vam donosimo zanimljivosti i vijesti vezane za rad i djelovanje udruga LAG-a i FLAG-a Škoji u 2018. godini.  U ova nepuna tri mjeseca uz obavljanje redovitog poslovanja udruga, izrade godišnjih izvještaja za 2017. godinu, održavanje konzultacija i umrežavanju dionika, želimo spomenuti da nas je u mjesecu veljači posjetila APPRRR kontrola ulaganja prije isplate Zahtjeva za potporu u provođenju Operaciji 19.4.1. „Tekući troškovi i animacija“ .

Projekt POP-UP ruralni društveno-inovativni hubovi vrijedan gotovo 1.200.000,00 HRK !

 

S veseljem vas obavještavamo da je LAG ŠKOJI partner na projektu ugovorenom iz ESF. Aktivnosti projekta će se provoditi na područjima svih partnera, a kod nas ponajviše na otoku Visu gdje veleučilište Vern ima svoju podružnicu. Ovim projektom nastoji se odgovoriti na mapirane potrebe i probleme u lokalnim zajednicama, razvijati održivo partnerstvo visokoškolskih ustanova i organizacija civilnog društva, a ukupna vrijednost projekta je 1 milijun, 194 tisuće i 848 kuna. Nositelj projekta, koji će trajati 18 mjeseci je LAG Međimurski doli i bregi, a partneri su: LAG ŠKOJI, ACT Grupa , Veleučilište VERN, Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, Sveučilište u Zagrebu i Fakultet organizacije i informatike. O svim aktivnostima ćemo vas i dalje obavještavati!

esfesf foto

Radni seminar „FLAG-ovi i upravljanje lokalnim resursima“

Prošloga tjedna FLAG Škoji imao je čast sudjelovanja na FARNET-ovom radnom seminaru «FLAG-ovi i upravljanje lokalnim resursima» koji je održan u španjolskom gradu Vigu, Galicijskoj prijestolnici ribarstva, na kojima su se okupili FLAG-ovi iz cijele Europe, a iz Hrvatske uz Škoje istarski FLAG Alba, FLAG Istrian Sole i predstavnica Uprave ribarstva. Osnovni motiv za našu prijavu za sudjelovanje na seminaru je činjenica da je u proceduri odabira naše Lokalne razvojne strategi je MJERA 4.1. JAČANJE ULOGE I UPRAVLJANJA RIBARSKIH ZAJEDNICA U LOKALNOM RAZVOJU odbijena od strane Upravljačkog tijela i definirana  kao neprihvatljiva zbog  nepovezanosti sa sektorom ribarstva, odnosno proizvodnjom, stavljanjem na tržište i preradom proizvoda ribarstva i akvakulture, na što je uložen prigovor na koji još uvijek nismo zaprimili odgovor. Sudjelovanje na seminaru pokazalo se iznimno korisnim jer ukazao je na potrebu za provedbom aktivnosti i projekata kojima se lokalna zajednica osnažuje i provodi konkretne aktivnosti za uspostavljanje modela su-upravljanje lokalnim resursima pri čemu smo pored izlaganja stručnjaka iz navedenog područja imali priliku i upoznati se sa konkretnim projektnim aktivnostima iz programskog razdoblja 2007-2013. Glavne teme seminara bile su: -          Upravljanje  i uspostavljanje su-upravljačkih modela na lokalnoj razini -          Promocija održivog ribarstva i akvakulture -          Osnaživanje lokalnih dionika u aktivnostima revitalizacije eko-sustava -          Upravljanje u Natura 2000 područjima -          Certificiranje i praćenje -          Inovacije u ribolovnim alatima Sve materijale, među kojima ćete pronaći i izvrsne primjere projekata možete naći na sljedećoj poveznici

https://webgate.ec.europa.eu/fpfis/cms/farnet2/news-events/events/transnational-seminars/flags-and-local-resource-management-vigo-13-15-march-2018_en eduk

Radionica PRR: 6.2.1. „Potpora ulaganju u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima“

cedra

Sredinom veljače, RERA S.D. u suradnji s LAG-om Škoji na otoku Šolti, Visu i Hvaru organizirala je radionicu za Natječaj iz Programa ruralnog razvoja, podmjere 6.2., tipa operacije 6.2.1. „Potpora ulaganju u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima“. Sredinom ožujka, Cluster za eko-društvene inovacije i razvoj – CEDRA Split u suradnji s LAG-om Škoji organizirao je radionicu na otoku Visu i Hvaru. CEDRA je mreža centara podrške za postojeće i potencijalne društvene poduzetnike. Umrežuje civilne, privatne i javne gospodarske, istraživačke, znanstvene subjekte iz područja eko-društvenog razvoja u cilju stvaranja  kvalitetne suradnje i razmjene. Na radionici predstavljen je rad, projekti i aktivnosti udruge. Također je predstavljen I Natječaj za podmjeru 6.2., tipa operacije 6.2.1. „Potpora ulaganju u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima“. Natječajem se omogućuje ostvarivanje 100% bespovratnih sredstava u iznosu od 50.000,00 EUR-a za ulaganja poljoprivrednika koji u svoje poslovanje žele uvesti nepoljoprivredne djelatnosti. Natječaj i izmjene Natječaja možete preuzeti na sljedećem linku: http://www.apprrr.hr/obavijest-o-izmjenama-natjecaja-za-operaciju-621–2618.aspx reraradionica sg

Godišnje izvješće o radu LAG-ova za 2017. godinu

Godišnje izvješće o radu svi LAG-ovi u RH bili su dužni predati ministarstvu poljoprivrede do kraja veljače i u nastavku vam donosimo analizu Godišnjeg izvješća o radu LAG-ova za 2017. https://www.mrr.hr/novosti/godisnje-izvjesce-o-radu-lag-ova-u-2017-godini-preko-xx-kn-isplaceno-za-mjeru-19-4/   Također, ovim putem Vas obavještavamo da je na mrežnim stranicama Mreže za ruralni razvoj objavljen članak na temu aktivnosti LAG-ova u 2017. godini: https://clld.mrr.hr/novosti/aktivnosti-lag-ova-u-2017-godini/

 aktivnosti laga

 

Kultura u centru – potpora razvoju javno-civilnog partnerstva u kulturi

»DKC: Plan K«

LAG ŠKOJI pružio je partnersku podršku udruzi PLATFORMA – HVAR za natječaj:

“Kultura u centru – potpora razvoju javno-civilnog partnerstva u kulturi”.

Cilj poziva je poticanje civilnoga i javnoga sektora na partnerstvo i suradnju, a opći cilj projekta je doprinijeti razvoju povjerenja između Grada Hvara, organizacija civilnoga društva i građana u svrhu zajedničkog djelovanja u  društveno kulturnom životu grada i otoka Hvara. Vrijednost projekta iznosi: 798.421,30 kn, a opsežna priprema projekta odrađena je potpuno volonterski.

pkatforma

Izložba “Vis i Anatomija otoka 2012.-2016.”

Podržali smo devetu izložbu programa „Vis i Anatomija otoka 2012. – 2016.“  predstavljen u Zagrebu, a koji je realiziran na otoku Visu u organizaciji udruge „Anatomija otoka – centar za istraživanje i razvoj“.

Posebnost zagrebačke izložbe je da se po prvi puta spajaju prethodne dvije izložb:, prva „Vis i Anatomija otoka“ realizirana nakon tri godine i izlagana u Podšpilju, Visu, Zagrebu, Grazu i Parizu i druge, pod nazivom „Otok Vis – prostor u službi zajednice“, koja je prezentirala 9 najboljih studentskih projekata i jednu realizaciju, japanski paviljon za čaj te je dosad bila u Komiži, na Lastovu , gradu Hvaru i u Zagrebu.

www.anatomija-otoka.com

http://www.turizmoteka.hr/ekstra/predstavljamo/vis-i-anatomija-otoka/

visvisa

Sastanak / radionica

“Podrška hrvatskim FLAG-ovima u provedbi CLLD-a”

Sudjelovali smo na informativnom sastanaku/radionici na temu „Podrška hrvatskim FLAG-ovima u provedbi CLLD-a“ u organizaciji Uprave ribarstva pri Ministarstvu poljoprivrede u Zadru. Sastanak je zamišljen kao seminar/radionica gdje je lokalnim inicijativa u ribarstvu, osim prezentacija predstavnika FARNET-a i primjera FLAG-ova iz drugih država članica Europske unije, omogućeno i aktivno sudjelovanje, i to kroz radne grupe u kojima su sudionici imati priliku razmijeniti s ostalim sudionicima svoja iskustva, probleme i ideje.

f

 

Edukacija

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju

LRS LAG TO 6.3.1. Potpora malim poljoprivrednim gospodarstvima

                                                                                                   eduMinistarsvo poljoprivrede započelo je fazu edukacija LAG zaposlenika za pripremu Natječaja na LAG razini. Edukacija se bazirala na ispunjavanju kontrolne liste i slaganju prijavnog dosje, provjera temeljnih uvjeta prihvatljivosti, radni materijali + bilješke, primjeri iz dosadašnje prakse.

LAG ŠKOJI trenutno je u procesu pripremanja natječajne dokumentacije i raspisivanje Natječaja predviđamo za mjesec travnj.

Pržanje tehničke pomoći u izradi prijave na Natječaj:

Provedba izobrazno-informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom

 

Natječaj je namijenjen pružanju potpore jedinicama lokalne samouprave (JLS) u obliku dodjele bespovratnih sredstava koja će se koristiti za provedbu izobrazno-informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom sukladno Programu izobrazno-informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom.

Jedan od uvjeta Poziva je da se provedba može provesti samo na područjima koja imaju minimalno 10.000 stanovnika. Iz navedenog razloga sve jedinice lokalne samouprave područja obuhvata LAG-a Škoji udružile su se i odlučile ići u zajedničku prijavu. Nositelj projekta je Općina Šolta, a izrada projektne prijave je u tijeku.

mo

 

I za kraj, moramo se prisjetiti da smo ovu godinu započeli lijepim vijestima iz Uprave ribarstva, Odlukom o odobrenju LRSR 2014.-2020. FLAG-a Škoji.

U okviru provedbe Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo RH, Ministarstvo poljoprivrede, Uprava ribarstva odobrila je sredstva za provedbu operacija u okviru prihvatljivih mjera. LRSR FLAG-a Škoji ocijenjena je kao četvrta od ukupno devet LRSR Lokalnih skupina u ribarstvu. log

Toliko za sada od nas,
LAG i FLAG ŠKOJI
jaki su onoliko koliko su aktivni i njihovi članovi!

 

Vaš tim LAG-a & FLAG-a Škoji!

Adela Duboković

Manuela Antičević

Pamela Tanjić

 


Nema komentara

Nema komentara zasada


Ostavi komentar