SJEME PROMJENE-STUDIJA O EKOLOŠKOJ POLJOPRIVREDI

18.04.2016 Korisno

Skrećemo pozornost na zanimljiv istraživački projekt  Unlocking the Future čiji je cilj  istražiti potencijal za dugoročne ekonomske i društvene koristi uvođenjem tzv. Green New Deal-a unutar  Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije  s naglaskom  na usmjerenje ka pravoj održivosti koja će promicati pravedan ekonomski rast uz zaštitu okoliša, i profiliranje regije kao snažne sile u novoj zelenoj ekonomiji.

Potencijale zelene transformacije projekt istražuje u dva strateška  sektora – energetici i poljoprivredi, s osobitim fokusom na slijedeće tematske cjeline:

a) Tehnologija, infrastruktura i investicije

b) Dostupnost resursa.

Na stranicama projektahttp://unlocking-the-future.com/publikacije/  možete naći mnoge  zanimljive publikacije . Donosimo objavljenu studiju   “Sjeme promjene: održiva poljoprivreda kao put u prosperitet za Zapadni Balkan”  koja ispituje učinke prelaska na 100% organsku poljoprivredu u četiri zemlje zapadnog Balkana: Bosna i Hercegovina , Hrvatska , Crna Gora i Srbija .

Studiju preuzmite ovdje.

Studija je razvijena kako bi se ispitalo mnoštvo faktora koji se kriju iza jednostavnih ekonomskih izračuna BDP-a, te uključuju ostale važne čimbenike poput utjecaja na okoliš ili stvaranja radnih mjesta. Upravo je uključivanje tih faktora pokazalo da bi 100%-ni prelazak na organsku pojoprivredu u regiji povećao ekonomski prinos, broj radnih mjesta, te istovremeno smanjio troškove zagađenje okoliša i utjecaja na zdravlje.


Nema komentara

Nema komentara zasada


Ostavi komentar