POLJOPRIVREDA U STAROGRADSKOM POLJU

01.03.2019 Korisno

Osobitost našeg LAG-a predstavlja visoko vrijedna biološka raznolikost i prirodna baština koja je uvrštena u međunarodnu mrežu prirodne baštine NATURA 2000, te značajna antička kulturna baština, a kao posebna specifičnost ističe se  Starogradsko polje koje je najbolje očuvan grčki katastar antičkog doba na Sredozemlju. Njegova osnovna struktura zadana grčkom parcelizacijom prije 2400 godina ostala je gotovo netaknuta od antike do danas.

Starogradsko polje je najveće i najplodnije polje na jadranskim otocima, koje je kroz povijest zadržalo poljoprivrednu namjenu, bez većih suvremenih gradnji koje bi ugrozile izvornu sliku.

U cilju boljeg upravljanja Starogradskim poljem, zaštićenog spomenika kulture na UNESCO-voj listi zaštićene svjetske baštine, udruge ECO HVAR (član LAG-a Škoji) i  LAG Škoji, u suradnji s Agencijom za upravljanje starogradskim poljem, anketirale su poljoprivrednike Starogradskog polja.

Zaključak bi bio da je dosta veliki broj onih koji koriste neku vrstu pesticida, te da većina poljoprivrednika smatra da je Polje u većem dijelu zapušteno i da su loše riješeni prilazi i infrastruktura.

Rezultate provedene ankete preuzmite ovdje

O nuspojavama pesticida koji se koriste u Starogradskom polju pročitajte ovdje

Zahvaljujemo svima koji su ispunili anketu do sada. Ako niste još, a želite pomoći našim istraživanjima, molimo Vas da tražite obrazac putem emaila na adresu: contact@eco-hvar.com ili na: info@lag-skoji.hr  


Nema komentara

Nema komentara zasada


Ostavi komentar